30.11.2021

Циркадні ритми людини: порушення, розлади і лікування

Циркадні ритми людини: порушення, розлади і лікування

Циркадні ритми – це внутрішній біологічний годинник людини, який регулює 24-годинний цикл її біологічних процесів. Вони задають ритм усім життєво важливим процесам в організмі. Циркадні ритми дуже важливі для нормального сну людини.

Іноді біологічний годинник може збиватися під час подорожей, роботи в нічну зміну або ж при прийомі деяких ліків. Як наслідок, можуть виникнути проблеми зі сном. Циркадний ритм сну не можна порушувати.

Безсоння, порушення сну, апное, синдром неспокійних ніг – це і є наслідок збою вашого біологічного годинника.

Якщо у вас проблеми зі сном, то вам потрібно прочитати цю статтю. Це наше друге інтервʼю з лікарем-сомнологом Юрієм Погорецьким. У першому інтервʼю ми говорили з паном Юрієм про те, як боротися з постійною втомою і млявістю, які повʼязані з дефіцитом сну.

Юрій Погорецький – кандидат медичних наук, головний лікар Лабораторії сну – першої сертифікованої лабораторії сну в Україні, член багатьох професійних світових спільнот. Спеціаліст із 20-річним досвідом роботи в медицині сну.

Юрій Погорецький – головний лікар Лабораторії сну, сомнолог, кардіолог, кандидат медичних наук, президент ВГО «Асоціація медицини сну»

Отже, ІНТЕРВʼЮ ДРУГЕ: ЦИРКАДНІ РИТМИ, ЇХ ПОРУШЕННЯ, РОЗЛАДИ І ЛІКУВАННЯ.

‒ Юрію Несторовичу, чи правда, що всі люди діляться на сов і жайворонків? Я ще знаю голубів. Чи це залежить тільки від режиму дня?

Це певний міф, щоб виправдати недосипання, відсутність гігієни сну. Ми народжуємося ні совами, ні жайворонками, ні голубами. Ми народжуємося нормальними людьми. Ми народжуємося дітьми, які повʼязані зі своїми біоритмами, циклами.

Починаючи від вагітності, ще там, в утробі матері, дитина готується до нормального життя. Нобелівська премія 2017 року підтвердила, що 24-годинні циркадні цикли існують, їх не можна порушувати. Тому в групі ризику журналісти, які готують ранкові трансляції, лікарі, пожежники, тобто всі, у кого нічна робота, нічне чергування.

‒ Нещодавно українці перевели свої годинники на годину назад. Чи вважається це нормальним циркадним ритмом для українців? 

Варто було залишити, як є, і не зачіпати.

‒ Чому депутати вже вкотре не голосують за це?

У мене немає відповіді на це запитання.

‒ Вони не розуміються на цьому? Вони не є експертами?

Сон завжди був політикою. Як ви знаєте, в Росії перша лабораторія сну була відкрита при Єльцині. Тобто був перший політик, який усунув хропіння, апное. Він страждав від хропіння, у нього були серцево-судинні захворювання і для нього була відкрита перша лабораторія сну. Якщо людина не висипається, то керувати нею ще простіше. Вона як зомбі. Тому я не хочу змішувати тут політику, але ваші фізіологічні моменти, біологічні ритми повинні бути максимально збережені.

‒ Наскільки важливі циркадні ритми? 

Є цикл сну та цикл неспання. Порушувати їх не можна. О 22:00 лягаємо о 6:00 ранку підйом. Як у собаки Павлова, рефлекс утворюється за 3–5 днів. Можемо провести такий експеримент і, якщо потрібно, за 3–5 днів налаштуємо ваші ритми.

Для молоді небезпечна пандемія не коронавірусу, а депресії та суїциду. Інтернет важко контролювати. Чим важча ситуація в житті – тим жорсткішою має бути дисципліна сну. Щодо ковіду – аналогічно. Нобелівська премія 2018 року: якщо є нормальний сон, то є нормальний імунітет та профілактика онкології.

‒ Які причини порушення циркадного ритму?

Викликати порушення циркадного ритму можуть позмінна робота, вагітність, прийом деяких ліків, зміни часового поясу, зміни в розпорядку дня (наприклад, ви почали пізно лягати), психічні розлади, менопауза.

‒ Які найбільш поширені розлади циркадного ритму?

  • Порушення сну на змінній роботі. Цей розлад сну вражає людей, у яких часто змінюються зміни або вони працюють вночі.
  • Синдром швидкої зміни часового поясу. Його симптоми ‒ надмірна сонливість і недостатня пильність удень у людей, які подорожують через часові пояси.
  • Синдром затримки фази сну. Це порушення часу сну. Люди з таким діагнозом, як правило, засинають дуже пізно вночі. Їм важко прокидатися вчасно на роботу або навчання. Він особливо часто зустрічається серед підлітків і молоді.
  • Синдром розширеної фази сну. Це розлад, при якому людина раніше лягає спати і прокидається раніше, ніж хотіла. Наприклад, можна заснути між 6 і 9 вечора і прокинутися між 1 і 5 ранку.
  • Порушення ритму сну та неспання. При цьому розладі циркадні ритми людей змішуються. Це можуть бути короткі періоди сну протягом 24 годин.

‒ Що робити людям, які мають такі розлади сну? Як лікуватись?

Лікуватись. І чим швидше, тим краще. Фахівці визначать причину проблем зі сном, проаналізують та обстежать пацієнта за різними показниками.

Наприклад, якщо при ковіді 90 % сатурація кисню у крові всіх насторожує, то у пацієнтів нашої Лабораторії сну сатурація кисню вночі буває 80 %. У них паузи в диханні по 30–40 секунд. Сумарно людина не дихає 3–5 годин. І, як наслідок, виникає гіпоксія.

Ми все це діагностуємо і в другій половині ночі підбираємо маску сипап. Відкривається горлянка, і людина спокійно дихає. Вранці пацієнт бадьорий, виспався, не бігав у туалет, починається схуднення.

‒ Чи існують речовини, які сприяють сну?

Так, це гормон мелатонін, який виробляється нашим організмом о 23:00.

‒ Наш Науково-виробничий центр фітопрепаратів «ДОБРАДІЯ» розробляє і випускає на український ринок дієтичні добавки на основі лікарських рослин. Пане Юрію, чи застосовуєте ви у своїй практиці для покращення сну фітопрепарати? Який склад препаратів найкращий?

Так, застосовуємо. На мій погляд, заслуговують на увагу фітопрепарати, до складу яких входять корінь валеріани і шишки хмелю. Пацієнти говорять, що вони працюють.

Ми дякуємо пану Юрію Несторовичу за цікаве інтервʼю і сподіваємося, що наші читачі у разі потреби скористаються послугами його клініки. 

Отже, пан Юрій наголошує на тому, що гормон мелатонін є критично важливим для нормального сну, а комбінація кореню валеріани і шишок хмелю, за оцінкою його пацієнтів, допомагає заснути. 

Гормон сну мелатонін входить до заспокійливого і мʼякого снодійного фітокомплексу «СОНОРМІН», що розроблений науковцями Інституту молекулярної біології і генетики НАН України. Основу комплексу складають лікарські рослини: корінь валерʼяни та шишки хмелю, заспокійливу дію яких доведено багатьма клінічними дослідженнями.

СОНОРМІН – засіб рослинного походження для усунення проблем зі сном, таких як труднощі із засинанням, безсоння і неспокійний сон. На відміну від медикаментозних засобів, до СОНОРМІНУ не формується залежність.

СОНОРМІН сприяє зменшенню психоемоційного напруження, покращенню якості сну, скороченню періоду засинання, підвищенню розумової та фізичної працездатності, підтримці діяльності серцево-судинної системи. Цей препарат допомагає легше переносити зміну часових поясів при перельотах і далеких подорожах.

Дієтична добавка «СОНОРМІН» створена за допомогою інноваційних оригінальних технологій провідними вченими Інституту молекулярної біології і генетики НАН України (НВЦ фітопрепаратів «ДОБРАДІЯ»). 

Завдяки унікальному поєднанню складових з мінімальною обробкою рослинної сировини, що сприяє максимальному збереженню діючих компонентів, СОНОРМІН має широкий спектр фармакологічної активності. Використання цього засобу фізіологічно й безпечно сприяє покращенню якості сну і нормалізації функціонального стану нервової системи.

СОНОРМІН рекомендовано вживати як добавку до їжі:

  • як заспокійливий і мʼякий снодійний засіб при нервових збудженнях, істерії, запамороченнях, безсонні, неврозах серця, нервовому серцебитті тощо;
  • як гіпотензивний та антиаритмічний засіб, що поліпшує серцево-судинну діяльність, особливо при міокардиті;
  • протиспазматичний засіб при мігрені, астмі, болях у животі і спазмах кишківника тощо;
  • як антиоксидантний та протизапальний засіб.

Збалансована формула дієтичної добавки дає змогу доповнювати й посилювати властивості кожного з компонентів, що забезпечує її високу ефективність і безпеку, які перевіряються в умовах власної лабораторії контролю якості. Фітопрепарати виробляються на потужностях фармацевтичної компанії «АСТРАФАРМ», виробництво якої відповідає вимогам GMP ISO 22000:2005, що свідчить про високі стандарти якості вироблених дієтичних добавок.

д.х.н., проф. Сергій Ярмолюк,
Громадська спілка «НВЦ фітопрепаратів «ДОБРАДІЯ»,
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України

Вам також можуть сподобатись До всіх статей
Чи шкідливо спати з увімкненим світлом?
Чи шкідливо спати з увімкненим світлом?

Так, шкідливо. Сон з увімкненим світлом порушує вироблення гормону мелатоніну, впливає на циркадний ритм і цикли сн

05.01.2024 Читати
Любисток лікарський: широкий спектр лікувальних властивостей
Любисток лікарський: широкий спектр лікувальних властивостей

Любисток лікарський (Levisticum officinale) має широкий спектр дії, оскільки містить у своєму складі різні фітохімі

22.12.2023 Читати
Психотерапевт Олег Чабан: порушений сон і його вплив на здоров’я
Психотерапевт Олег Чабан: порушений сон і його вплив на здоров’я

Психотерапевт Олег Чабан є відомим фахівцем у галузі психічного здоров’я. У цій статті ми розглянемо його поради що

12.12.2023 Читати
Чи шкідливо спати з увімкненим світлом?
Чи шкідливо спати з увімкненим світлом?

Так, шкідливо. Сон з увімкненим світлом порушує вироблення гормону мелатоніну, впливає на циркадний ритм і цикли сн

05.01.2024 Читати
Любисток лікарський: широкий спектр лікувальних властивостей
Любисток лікарський: широкий спектр лікувальних властивостей

Любисток лікарський (Levisticum officinale) має широкий спектр дії, оскільки містить у своєму складі різні фітохімі

22.12.2023 Читати
Психотерапевт Олег Чабан: порушений сон і його вплив на здоров’я
Психотерапевт Олег Чабан: порушений сон і його вплив на здоров’я

Психотерапевт Олег Чабан є відомим фахівцем у галузі психічного здоров’я. У цій статті ми розглянемо його поради що

12.12.2023 Читати
Добрадiя